In Uwe frigo!

Particuliere klanten en huishoudhulpen

Transformeren tot ambassadeurs van “uwe frigo”.

Klimaatopwarming, CO2 uitstoot, voedselverspilling, … allemaal actuele thema’s maar voor de meesten ver van mijn bed en vooral de onbeantwoorde vraag wat kunnen WIJ hieraan doen? Meestappen in protestmarsen laten we eventjes over aan de jeugd. Het écht NU iets doen, kunnen we echter wel op een heel eenvoudige manier zonder grote veranderingen in jouw leven en toch ingrijpend voor onze planeet.

Wat gaan we doen?

Eureka, we gaan particuliere klanten en huishoudhulpen dienstencheques opleiden tot de ambassadeurs van UWE frigo. Klinkt misschien banaal en ver gezocht maar dit is het helemaal niet.

Wij zijn een samenwerking opgestart tussen ‘Foodwin’ ( expert in het vermijden van voedselverspilling ) en ‘TalentIndex’
( opleidingscentrum met ruime en bewezen expertise binnen de dienstenchequesector).

Ethisch en emancipatorisch ondernemen vormen bij TalentIndex fundamentele pijlers. Deze partners hebben elkaar gevonden in opdracht van ‘Gent en Garde’ – een interactief forum van de Stad Gent voor alle Gentenaars die zich daadwerkelijk willen inzetten tegen voedselverspilling.

Nergens in de stad wordt meer voedsel weggegooid dan thuis. Voor een stad als Gent betekent dit dat je met de vuilniszakken gevuld met voedingsresten een rij kunt maken van Gent tot Berlijn.

In heel Europa wordt dit probleem aangekaart en is men op zoek naar oplossingen. Tot nu toe zonder resultaat. Consumenten zijn immers een moeilijke doelgroep: hoe kom je bij hen binnen en meer nog tot in hun keuken. Dit is nu exact hoe we onze entree willen maken.

Hoe gaan we dit doen?

Door de vraag te verplaatsen van HOE naar WIE, wie komt er bij de mensen thuis? 1 op 5 gezinnen maakt gebruik van huishoudhulp via dienstencheques. Huishoudhulpen, deze eerder verdoken groep actoren worden hoofd-rolspelers. Zij zijn de specialisten van de interne keuken. Zij hebben kijk op en krijgen toegang tot uwe frigo.

We leiden particulieren klanten samen met huishoudhulpen op om uwe frigo op punt te stellen. Alles op de juiste plaats, inzicht en orde in de koelkast. Dit zijn relevante factoren voor het verminderen van voedselverspilling. Het unieke aan het project is dat effectief de impact van het nieuwe organiseren van uwe frigo zal gemeten worden en een effect zal hebben op de klimaatzaak.

Uw frigo zal gedurende 6 maanden het middelpunt van uw ecologisch leven worden!

Bij aanvang en afronden van het project is er een nul-en nameting van het weggegooide eten door een digitale analyse van de vuilniszakken bij de deelnemende gezinnen. Het pilootproject 10 gezinnen en 10 huishoudhulpen opleiden en begeleiden.

Het project oogst veel bijval. Ondertussen lopen er gesprekken met Universiteit Gent en OVAM. Het combineren van wetenschappelijk onderzoek en kennisoverdracht vanuit de opgebouwde expertise van huishoudhulpen, een ondergewaardeerde doelgroep, is een wereldprimeur.

Ook de mediabelangstelling is er…

We zijn razend enthousiast over ons project en de samenwerkingen die we tot heden hebben kunnen opbouwen.

Na afronden en evalueren van dit project willen we dit zeer graag verder uitrollen naar alle huishoudhulpen en particuliere klanten.

Wordt vervolgd.

In de pers