Opleiding in open aanbod

Behouden van talent voor een veerkrachtig team

Tijdens deze 4-daagse opleiding bieden we praktische oplossingen voor het behouden en integreren van medewerkers, inclusief strategieën voor een positieve bedrijfscultuur, effectieve communicatie, loopbaanontwikkeling en het aanpakken van inclusie- en diversiteitsproblemen.  

Investeer vandaag nog in de toekomst van je team! 

 • Leer effectieve strategieën voor talentbehoud
 • Creëer een positieve werkcultuur
 • Verbeter jouw communicatievaardigheden
 • Ontdek en versterk essentiële leiderschap skills
 • Leid jouw team naar betere prestaties, groei en duurzame resultaten
 • Laat teams en medewerkers beter samenwerken

Tijdens de opleiding pas je wat je leert direct toe op situaties en voorbeelden uit jouw eigen praktijk. Dit betekent dat je aan het einde van de opleiding concrete oplossingen en tools hebt om mee naar huis te nemen.

Opzet

Tijdens de opleiding ‘Behouden van talent voor een veerkrachtig team’ leer je hoe je een succesvolle integratie van nieuwe medewerkers binnen jouw team kan realiseren waardoor ze zich vanaf dag één gewaardeerd, ondersteund en betrokken voelen. 

Met praktische workshops, inspirerende casestudies en diepgaande discussies zal je worden uitgerust met de kennis en vaardigheden om een inclusieve werkcultuur te cultiveren waarin iedereen zich thuis kan voelen. De interactieve oefeningen stellen jou in staat vaardigheden te ontwikkelen om stressoren proactief aan te pakken en een positieve werkcultuur te bevorderen. 

Bereid je voor op een diepgaande onderdompeling in waardevolle kennis en praktische vaardigheden die je nodig hebt om een cultuur van talentbehoud te creëren.

Misschien herken je dit: 

 • Ik zie medewerkers regelmatig vertrekken, wat veel extra werk oplevert bij het inwerken van nieuwe collega’s.
 • Ik vind het moeilijk om talent te behouden en een positieve sfeer in mijn team te creëren.
 • Ik vind het moeilijk om medewerkers langdurig gemotiveerd en betrokken te houden.
 • Ik vind het lastig om effectief om te gaan met stress binnen mijn team
 • Ik loop tegen communicatieproblemen aan binnen mijn team, waardoor de samenwerking wordt belemmerd.
 • Ik worstel met het aanpakken van diversiteits- en inclusieproblemen, wat de samenwerking en teamdynamiek beïnvloedt.

Welke resultaten kan je verwachten? 

Na het voltooien van de opleiding kan je verwachten dat:

 • Je in staat zal zijn om effectieve strategieën voor talentbehoud toe te passen.
 • Je in staat zal zijn om een positieve werkcultuur te creëren.
 • Jouw communicatievaardigheden zullen verbeteren.
 • Je meer kennis zal hebben over loopbaanontwikkeling en erkenningstechnieken, waardoor je de groei en ontwikkeling van medewerkers kan ondersteunen.
 • Je jouw leiderschapsvaardigheden zal versterken, waardoor je jouw team effectief kan leiden naar betere prestaties, groei en duurzame resultaten.
 • Jouw team veerkrachtiger zal worden, klaar om toekomstige uitdagingen aan te gaan.
Programma

MODULE 1
Onboarding voor een vlotte integratie van nieuw talent

Een doeltreffende onboarding legt de basis voor een positieve werkervaring en betrokkenheid bij nieuwe medewerkers. Deze module biedt zowel theoretische inzichten als praktische vaardigheden om een impactvol onboardingproces te realiseren, inclusief leiderschapsrollen, gestructureerde procedures en inclusieve omgevingen.

MODULE 2
Diversiteit & inclusie voor een sterke teamdynamiek

Deze module biedt inzicht in het belang van diversiteit en inclusie, inclusief strategieën en tools voor het creëren van een inclusieve werkcultuur. Onderwerpen omvatten bewustwording, inclusief leiderschap, communicatie in diverse teams, conflictbeheer en empowerment.

MODULE 3
Stressmanagement voor optimale prestaties en teamdynamiek

Deze module biedt inzichten en praktische strategieën voor stressmanagement binnen jouw team. Onderwerpen omvatten veerkracht, zelfzorg, gezonde levensstijlkeuzes, motivatie, leiderschap en het creëren van een positieve werkomgeving.

MODULE 4
Retentiestrategieën voor het behoud van waardevol talent

Deze module richt zich op het behouden van talent, van selectie tot afscheid. Ontdek de ‘employee journey’, identificeer verbeterpunten en ontwikkel effectieve retentiestrategieën afgestemd op teambehoeften. Onderwerpen omvatten cultuur, feedback, coaching, groeimogelijkheden en exitinterviews.

Verloop

Onze benadering is praktijkgericht en volledig afgestemd op jouw behoeften en leerdoelen. Dit zorgt ervoor dat je de geleerde vaardigheden direct kan toepassen in jouw werkomgeving.

Voor aanvang 

Voorafgaand vul je een korte vragenlijst in zodat wij maximaal jouw leerbehoeften kennen. Je ontvangt ook jouw eerste opdracht. 

Tijdens de opleiding

Onze aanpak is gericht op het creëren van een dynamische en betrokken leerervaring. We integreren diverse leermethoden om jouw als deelnemer te betrekken en te inspireren. Daarnaast moedigen we actieve deelname aan en stimuleren we het delen van ervaringen en inzichten tussen deelnemers. 

Onze deskundige trainers bieden individuele ondersteuning en feedback om de leerresultaten te maximaliseren en de toepassing van nieuwe kennis en vaardigheden in de praktijk te bevorderen.

Digitale Q&A

Tussen de opleidingsdagen door organiseren we twee digitale Q&A-sessies om al jouw vragen te beantwoorden. Deze interactieve sessies bieden jou de mogelijkheid om dieper in te gaan op de behandelde onderwerpen, eventuele knelpunten te bespreken en extra begeleiding te krijgen van onze deskundige trainers. Het is een waardevolle gelegenheid om de opgedane kennis te versterken en specifieke uitdagingen aan te pakken.

Tussentijdse opdrachten

Na afloop van elke module ontvang je een praktijkgerichte opdracht om het geleerde toe te passen in jouw werkomgeving. Deze opdrachten zijn specifiek ontworpen om jou te helpen de nieuwe kennis en vaardigheden te integreren en toe te passen in de praktijk. Door deze opdrachten uit te voeren, kan je jouw begrip verdiepen en de impact van de training op jouw dagelijkse werkzaamheden vergroten.

Data & locatie

Wanneer?

De reeks gaat door op onderstaande data, telkens van 9u-17u

 • Donderdag 5 september
 • Dinsdag 15 oktober
 • Donderdag 14 november
 • Donderdag 5 december

Waar?

Watt Factory Gent – Vlasgaardstraat 52, 9000 Gent

Investering

De 4 opleidingsdagen vormen een integraal programma dat in zijn geheel wordt aangeboden. 

Inschrijven voor 610 EUR/dag/deelnemer, excl. 21% BTW. 

De totale reeks komt in aanmerking voor subsidies via het Vlaams Opleidingsverlof. Zo kan je tot 170,40 €/opleidingsdag/medewerker terugbetaald krijgen. 

Lees hier de voorwaarden. 

Geen recht op Vlaams Opleidingsverlof? Talentindex is ook erkend voor opleiding met KMO-portefeuille.

Dit is inbegrepen:

 • Alle cursusmateriaal
 • Praktijkgerichte oefeningen
 • Tussentijdse opdrachten na iedere module 
 • 2 online Q&A sessies voor al jouw vragen
 • Broodjeslunch

Meerdere collega’s inschrijven? 

Vanaf 6 of meer collega’s is ons incompany aanbod een stuk voordeliger. We passen de opleiding in dat geval aan op maat van jouw organisatie.

Contacteer ons

Follow-up

Individuele follow-up: kleine investering, grote opbrengst

Hoe vergroot ik mijn impact op mijn team? 

Hoe kan ik meer mijn talenten inzetten in mijn rol als leidinggevende? 

Hoe pak ik een conflict binnen mijn team aan? 

Hoe krijg ik meer balans in mijn werk-privé? 

 

TalentIndex biedt individuele coaching tijdens of na afloop van het opleidingstraject. Met loopbaanbegeleiding gefinancierd met VDAB-loopbaancheques bieden we een voordelige optie. 

Elke 6 jaar heb je als werknemer recht op 2 loopbaancheques die ingezet kunnen worden bij TalentIndex voor 7 uur coaching tegen het gunsttarief van 45 euro per cheque. 

De aanvraag verloopt moeiteloos via www.vdab.be/loopbaancheques

We staan klaar om te helpen!