In uwe frigo

Onderhoud en gebruik van huishoudtoestellen. Een frisse kijk in ijskast.

Momenteel stellen we vast dat er zich enorme en snelle verandering voordoen op vlak van ecologisch en duurzaam denken en handelen. We moeten bewuster omgaan met onze grondstoffen, vormen van energie en afval.  In deze sessie willen we ons focussen op het verband tussen hygiëne, organisatie en verspilling. We willen ons prioritair toespitsen op huishoudtoestellen in de keuken. Nemen we als voorbeeld de koelkast. Een verwaarloosd onderhoud, een slechte schikking in de koelkast, foute etenswaren… hebben een grote invloed op verspilling zowel op energieverbruik als op gezonde voedingsgewoontes.

De huishoudhulp kan hierbij een belangrijk impact hebben op gezinnen thuis en kan zodoende een ambassadeursfunctie opnemen. We beogen niet enkel impact te hebben op de klant maar ook op de huishoudhulp privé en bij uitbreiding op de samenleving. Deze opleiding wil de huishoudhulp eveneens opwaarderen, dit verhoogt de motivatie en verantwoordelijkheidszin en tenslotte werken we aan klantenparticipatie.

Inhoud

  • Het effect van het eigen handelen op de omgeving van de klant en de eigen omgeving
  • Verspillers in de woning
  • Zorgvuldig onderhoud, juist gebruik, verhoogt rendement, betere voedselveiligheid
  • De koelkast: correct reinigen, temperatuurbeleid, duurzame verpakkingen
  • Begrippen ’te gebruiken tot’ en ’ten minste houdbaar tot’

Methodiek

  • Kennismaking aan de hand van keukenmateriaal
  • Filmfragmenten en leergesprek, waarbij ecologisch en economisch duurzaam werken aan bod komen
  • D.m.v. vragen tot een inventaris komen van acties om verspillen in de woning aan te pakken
  • Fotomateriaal, tekeningen, kleine huishoudelijke apparaten vormen het uitgangspunt voor een bespreking van het onderhoud van huishoudtoestellen
  • Magneten (temperatuur, voedsel, …) op een levensgrootte voorstelling van een koelkast aanbrengen

Resultaat

  • Je begrijpt de invloed van het eigen handelen op de omgeving
  • Je kent de verspillers in de woning
  • Je kan op de juist manier onderhouden zodat je een verhoogt rendement en een betere voedselveiligheid bekomt
  • Je kan de koelkast correct reinigen, het temperatuurbeleid toepassen, het voedsel op een correctie plaats zetten en in de juiste verpakking
  • Je kan de begrippen tegen TGT en THT gebruiken

Groep

Minimum: 6 deelnemers

Maximum: 12 deelnemers

Locatie

In uw organisatie of op
een gehuurde externe locatie in
stad of gemeente naar keuze.

Prijs

€ 680 / 4u / groepsopleiding / incompany

€ 100 / 4u / deelnemer / open aanbod 

Prijs inbegrepen: BTW, verplaatsing en didactisch materiaal

Subsidiëring  Opleidingsfonds – en Vorm DC (erkenningsnr: E 6431 – ° 4 oktober 2019)

Praktische info

Geschikt voor huishoudhulpen werkzaam
in de dienstencheque sector.